torsdag 7 november 2013

sega saffranscookies med pepparkaks-cookie dough

Igår när jag bakade pepparkakscookies blev jag sugen på att försöka få in saffranssmak i receptet också. Resultatet av mina funderingar och experiment blev saffranscookies med pepparkaks-cookie dough! Himmelskt gott och skapar julstämning i ett nafs! Det går inte åt så mycket cookie dough till kakorna (jag gjorde en halv sats och har ganska mycket över), men den går ju att använda till mycket annat! Tror exempelvis att den kan vara en riktig höjdare som topping på glass! Fler recept kommer!

SEGA SAFFRANSCOOKIES MED PEPPARKAKS-COOKIE DOUGH (ca 18st)
150 g smör
2,25 dl strösocker
1 ägg
1 paket saffran
1,5 tsk vaniljsocker
3,75 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
100 g vit blockchoklad
cookie dough med pepparkakssmak

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smält smöret.
3. Vispa ihop strösocker, ägg, saffran och vaniljsocker.
4. Tillsätt det smälta smöret och blanda ordentligt.
5. Tillsätt vetemjöl, salt och bikarbonat.
6. Rör tills smeten är ganska seg och kolaaktig i konsistensen.
7. Grovhacka blockchokladen och häll i den i smeten.
8. Rulla bollar, lägg dem på bakplåtspapper och tryck till dem lite lätt. De flyter ut väldigt mycket i ugnen, så tänk på att inte göra dem alltför stora och att lägga dem med ganska mycket avstånd emellan!
11. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
12. Ta ut kakorna och tryck i bitar av cookie dough i dem. Grädda dem sedan i ytterligare ca 5 minuter.
12. Låt kakorna svalna lite på plåten och flytta dem sedan till ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar