onsdag 30 oktober 2013

balettkakor

När Baletten skulle ha syträff för några veckor sen ville jag och en vän baka någonting gott till alla att knapra på. Kladdkaka, muffins och andra smuliga och kladdiga bakverk föll genast bort eftersom vi inte ville orsaka fläckar på tyget. Därför började vi istället kika efter recept på goda småkakor och hittade till sist ett bra grundrecept att utgå från! Vi delade degen i tre delar och smaksatte en med vit och en med ljus blockchoklad. Den sista lämnade vi neutral. Det går självklart precis lika bra att köra samma smak på alla kakorna! Vi passade också på att täcka dem med lite glasyr och strössel för att göra dem extra fina och balettiga! ;)

BALETTKAKOR
225 g rumstempererat smör
0,75 dl strösocker
0,75 dl muscovadosocker
2 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
1 äggula
en nypa salt
hackad vit och ljus blockchoklad

1. Sätt ugnen på 200°C
2. Blanda smör, strösocker och muscovadosocker till en slät smet.
3. Vispa äggulan och häll sedan i den i smeten.
4. Tillsätt mjöl, vaniljsocker och salt.
5. Blanda till en smidig deg.
6. Hacka så mycket blockchoklad du vill ha och tillsätt sedan den till degen.
7. Rulla små bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
8. Platta till bollarna lite.
9. Grädda kakorna i  mitten av ugnen i 10-15 minuter tills de har fått fin färg.
10. Låt svalna på plåten lite och flytta sedan över dem till galler för att kallna helt.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar