tisdag 29 oktober 2013

små saffranssnurror med fyllning av mandelmassa och vit choklad

När jag bakade mina små saffranssnurror med pepparkaksfyllning igår passade jag på att göra halva degen med en fyllning av mandelmassa och vit choklad! Jag har ju tidigare testat ett underbart recept på lussebullar med vit choklad, men kände nu att jag skulle vilja piffa till det lite extra genom att lägga till någonting i fyllningen. Valet föll på mandelmassa och resultatet blev faktiskt riktigt bra!

SMÅ SAFFRANSSNURROR MED MANDELMASSA OCH VIT CHOKLAD

Deg
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två paket)
175 g rumstempererat smör
2 ägg (varav ett till pensling)
1,5 dl strösocker
1,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Fyllning
50 g smör
100 g mandelmassa
100 g vit choklad

1. Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i all saffran.
2. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken.
3. Tag av kastrullen från spisen och låt smeten svalna.
4. Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över.
5. Blanda tills all jäst har lösts upp.
6. Skär smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget.
7. Blanda i ägg, socker och salt.
8. Arbeta in mjölet, lite i taget, på låg hastighet.
9. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter.
10. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
11. Riv mandelmassan och blanda den med smöret till en slät smet.
12. Riv chokladen.
13. Arbeta snabbt igenom degen på mjölat bakbord.
14. Dela degen i två delar.
15. Kavla ut ena deghalvan till en rektangel.
16. Bred ut hälften av mandelmassesmeten jämnt över degen och strö sedan över hälften av den rivna chokladen.
17. Vik degen dubbel från kortsida till kortsida.
18. Kavla ut degen igen.
19. Upprepa proceduren med den andra deghalvan.
20. Skär smala strimlor av degen på det kortaste hållet.
21. Sno ihop varje strimla till en slarvig knut/ett litet nystan.
22. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
23. Vispa upp ägget och pensla snurrorna med det.
24. Grädda snurrorna i mitten av ugnen i 8-10 minuter i 180 grader tills de är gyllenbruna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar