Nu är ju det här egentligen en bakblogg, men min bror frågade efter
receptet på Hs hemmagjorda aioli och jag tänkte det var enklast att
slänga upp det här. :) Den är verkligen kanongod och brukar gå åt som
smör i solsken när vi bjuder på den! Senap kanske verkar lite otippat,
förresten, men det ger en härlig smak till aiolin. Ta inte i för mycket
bara, för då tar senapen över.
AIOLI (4 pers)
2 äggulor
2 stora vitlöksklyftor
smakneutral olja (tex majs- eller solrosolja)
salt efter smak
salt efter smak
en klick senap
1. Knäck ägget och separera gulan från vitan (det är gulan du ska använda).
2. Vispa äggulan och häll under tiden försiktigt i matoljan. Var noga med att inte hälla för mycket på en gång, eftersom ägget måste kunna ta upp oljan! Annars skär aiolin sig. Hur mycket olja man behöver skiljer sig från gång till gång, beroende på vilka ägg man valt osv.
2. Vispa äggulan och häll under tiden försiktigt i matoljan. Var noga med att inte hälla för mycket på en gång, eftersom ägget måste kunna ta upp oljan! Annars skär aiolin sig. Hur mycket olja man behöver skiljer sig från gång till gång, beroende på vilka ägg man valt osv.
3. Sluta hälla i olja när äggulan har blivit tjock och vit, tänk majonäskonsistens.
4. Pressa i vitlöksklyftorna och tillsätt därefter i salt och senap.
5. Blanda och smaka av.
4. Pressa i vitlöksklyftorna och tillsätt därefter i salt och senap.
5. Blanda och smaka av.
6.
Sätt in aiolin i kylen i minst en timme för att smakerna ska spridas
ordentligt. Det går såklart att äta den direkt också, men ju längre den
är i kylen desto godare blir den! ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar