torsdag 8 december 2011

saffransknäck

Igår hade jag och Maria en av våra roliga julbaksdejter! :) Den här gången vågade vi oss bland annat på saffransknäck! Har bara gjort vanlig knäck förut, så det var väldigt spännande att prova på något nytt. :) Måste säga att den blev försvinnande god! Först förstod vi inte riktigt varför brickan man ska ställa knäcken på bör vara smord, men vi insåg efter ett antal ihopkladdade knäckformar att det nog är för att minska just kladd, haha! Bjuder på en något kaotisk bild (ofantligt vanligt när vi två ställer oss i köket tillsammans) från baket och en på den färdiga knäcken. Visst blev de ganska fina tillslut? ;)

SAFFRANSKNÄCK
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
50 g smör
1 paket [0,5g] saffran

1. Blanda grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning i ca 20-30 min. Låt koka till ca 140° eller gör kulprovet: Droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Om den går att forma till en hård kula så är knäcken klar.
2. Stöt saffran i en mortel med en nypa socker. Blanda ner saffranet i knäcksmeten när den svalnat en aning.
3. Häll upp i små knäckformar som ställts på en smord bricka.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar