Det finns en hel uppsjö olika varianter på knäck, till och med på något
så enkelt som grundrecept. Här kommer Leila Lindholms variant, som är
enkel att komma ihåg eftersom alla ingredienser innehåller 2 av
någonting! ;) Idag verkar det vara väldigt trendigt att smaksätta
knäcken både med den klassiska hackade mandeln och en massa andra
ingredienser. Jag och min vän Maria har bland annat provat på att göra
saffransknäck som blev väldigt god. Just saffran finns inte med bland
Leila Lindholms smaksättningar, men en hel del annat spännande som
definitivt ska provas på nu när det lackar mot jul! :)
KNÄCK
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk smör
1. Blanda strösocker, vispgrädde, sirap, och kakao i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter.
2.
Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 122 grader
eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt
vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård. Koktid 15-20
minuter.
3. Tillsätt smör och eventuella smaksättningar.
4. Häll
smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar (gärna
ischokladformar så lossnar knäcken enkelt när det är dags att äta).
5. Låt knäcken stelna. Förvara i kyl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar