LUSSEKATTER MED KESELLA (ca 35st, ugn: 225ºC)
50 g jäst
125 g smör eller margarin
5 dl mjölk 3%
250 g Kesella lätt
1–2 påsar saffran
1 3/4 dl socker
1/2 tsk salt
18–19 dl vetemjöl
Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
russin
1. Smula
ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det
bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
2. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den är blank och smidig och släpper skålens kant. Låt jäsa under duk ca 40 minuter.
3. Stjälp upp degen och knåda den smidig på nytt. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl.
4. Dela degen i ca 35 lika stora bitar. Dela varje bit och rulla ut till längder, ca 18 cm. Lägg samman längderna två och två och snurra ändarna. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda mitt i ugnen 6–8 minuter eller tills bullarna har fått fin färg och känns torra.
6. Låt lussekatterna kallna på galler under duk. De går bra att frysa.
2. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den är blank och smidig och släpper skålens kant. Låt jäsa under duk ca 40 minuter.
3. Stjälp upp degen och knåda den smidig på nytt. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl.
4. Dela degen i ca 35 lika stora bitar. Dela varje bit och rulla ut till längder, ca 18 cm. Lägg samman längderna två och två och snurra ändarna. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda mitt i ugnen 6–8 minuter eller tills bullarna har fått fin färg och känns torra.
6. Låt lussekatterna kallna på galler under duk. De går bra att frysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar