LUSSEBULLAR MED VIT CHOKLAD (ca 50st)
Deg
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två paket)
175 g mjukt smör
2 ägg (varav ett till pensling)
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Fyllning
400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör
1. Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i all saffran.
2. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken.
3. Tag av kastrullen från spisen och låt smeten svalna.
4. Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över.
5. Blanda tills all jäst har lösts upp.
6. Skär smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget.
7. Blanda i ägg, socker och salt.
8. Arbeta in mjölet, lite i taget, på låg hastighet.
9. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter.
10. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
11. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den.
12. Dela degen i två delar.
13. Kavla ut degen till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret.
14. Hacka den vita chokladen i små, små bitar och fördela hälften jämnt över smöret.
15. Rulla ihop till en rulle och skär den sedan i cirka 1,5 centimeter breda bitar.
16. Upprepa med den kvarvarande degen.
17. Lägg bullarna i bullformar och låt dem jäsa i ungefär en timme.
18. Vispa upp ägget och pensla bullarna med det.
19. Strö pärlsocker över bullarna.
20. Grädda bullarna i cirka 20 minuter i 180 grader och låt dem sedan svalna på galler.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar