tisdag 13 december 2011

lussebullar med vit choklad

Jag är en chokladälskare av stora mått och är dessutom väldigt förtjust i saffran, så när jag hörde talas om att det finns lussebullar med fyllning av vit choklad var jag bara tvungen att prova! Hittade receptet på den underbara bloggen Linnéas Skafferi! Resultatet blev lika gott som det låter och bullarna blev mycket uppskattade som fika när vi bilade till julmarknaden i Kiel med några goda vänner.
 
LUSSEBULLAR MED VIT CHOKLAD (ca 50st)

Deg
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två paket)
175 g mjukt smör
2 ägg (varav ett till pensling)
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Fyllning
400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör

1. Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i all saffran.
2. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken.
3. Tag av kastrullen från spisen och låt smeten svalna.
4. Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över.
5. Blanda tills all jäst har lösts upp.
6. Skär smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget.
7. Blanda i ägg, socker och salt.
8. Arbeta in mjölet, lite i taget, på låg hastighet.
9. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter.
10. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
11. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den.
12. Dela degen i två delar.
13. Kavla ut degen till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret.
14. Hacka den vita chokladen i små, små bitar och fördela hälften jämnt över smöret.
15. Rulla ihop till en rulle och skär den sedan i cirka 1,5 centimeter breda bitar.
16. Upprepa med den kvarvarande degen.
17. Lägg bullarna i bullformar och låt dem jäsa i ungefär en timme.
18. Vispa upp ägget och pensla bullarna med det.
19. Strö pärlsocker över bullarna.
20. Grädda bullarna i cirka 20 minuter i 180 grader och låt dem sedan svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar