torsdag 2 augusti 2012

lyxiga chokladmaränger

Maränger känns alltid festligt att bjuda på tycker jag! De är dessutom väldigt lätta att göra och går att variera i all oändlighet. Idag utgick jag från det här receptet och experimenterade lite genom att hälla i kakao, nougatsås och hackad Geisha-choklad i smeten. Det blev hur gott som helst! :) Smeten blev dock ganska rinnig, så formar är att rekommendera! Jag gjorde mina maränger ganska stora, eftersom jag tycker de blir mer som en kaka än som ett tillbehör till typ glass när man har så mycket extragrejer i, så smeten räckte till 6st. Tänk på att inte fylla formarna mer än till hälften, för smeten sväller mycket i ugnen! Vad gäller Geisha-choklad är det bra att vara lite försiktig. Tar man för mycket och/eller hackar chokladen för grovt är det risk att marängerna faller ihop. Jag utgick från 1 bit/maräng den här gången, men det visade sig vara lite för mycket för några maränger. Tror att en halv bit/maräng är mer lagom.
 
LYXIGA CHOKLADMARÄNGER
2 äggvitor
1krm vinäger/0,5krm ättika
1dl socker
1-2msk kakao (beroende på hur mörka du vill ha dem)
2msk nougatsås (jag använde ICAs)
Geisha-choklad
 
1. Sätt ugnen på 125ºC
2. Vispa äggvitorna med elvisp i ungefär 1 minut. Kör gärna på en lite långsammare hastighet.
3. Tillsätt vinäger/ättika och vispa i ytterligare någon minut.
4. Tillsätt sockret lite i taget och vispa på högsta hastighet i några minuter tills smeten är fast och blank.
5. Tillsätt 1-2msk kakao och rör om försiktigt med en sked/slickepott.
6. Ringla i nougatsåsen och rör om på samma sätt som med kakaon.
7. Spritsa ut smeten i så många formar du önskar.
8. Hacka Geisha-chokladen i små bitar och fördela den sedan i formarna. Är bitarna för stora kan de orsaka att marängerna faller ihop.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 1h, tills marängerna är fasta. Tänk på att gräddtiden varierar beroende på storlek, så håll koll på dem!
10. Låt marängerna svalna.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar