onsdag 18 juli 2012

cheesecake extra allt

Hittade en bild på en cheesecake med två lager och tänkte då direkt att det skulle vara roligt att göra tre! Ville helst ha browniebotten, men glömde typiskt nog köpa choklad i affären, så fick göra en digestivebotten med kakao och den lilla bit blockchoklad jag råkae ha hemma i stället. Jag gjorde en vanlig smet för fryst cheesecake och delade upp den i tre delar. Sen tillsatte jag kakao i en, mosade hallon i en och hackad daim i den sista. Smeten är väldigt fluffig och tjock, så har man tidsbrist går det bra att hälla i de olika smakerna utan att frysa emellan. Så länge man brer ut lagrena väldigt försiktigt och inte trycker på dem så blandar de sig inte så mycket (kakan på bilden nedan är gjord så). Annars rekommenderar jag att man fryser kakan 45min mellan varje lager!

CHEESECAKE EXTRA ALLT
 
Botten
100g smör
50g blockchoklad
1msk kakao
1msk socker
2msk matlagningshonung
8st digestivekex
1. Sätt ugnen på 175ºC
2. Smält blockchokladen i ett vattenbad och tillsätt smöret.
3. Tillsätt honungen och blanda ihop allt till en jämn smet.
4. Smula sönder digestivekexen tillsammans med kakaon och sockret. Jag brukar lägga dem i en fryspåse och krossa dem med handen.
5. Blanda samman kexröran och chokladsmeten i en bunke.
6. Tryck ut röran i en springform på 22cm i diameter. Det kan vara bra att klä den i bakplåtspapper om den inte är gjord av teflon.
7. Sätt in formen i ugnen och grädda tills den har fått en knäckig konsistens.

Smet
4st ägg
2dl strösocker
400g philadelphiaost
2tsk vaniljsocker
4dl visprgrädde
1. Separera äggulorna och äggvitorna och lägg dem i varsin skål.
2. Vispa gulorna och sockret tills smeten fått en pösig konsistens.
3. Mosa osten och blanda den sedan med vaniljsockret.
4. Rör ihop ostsmeten med ägg- och sockersmeten.
5. Vispa grädden i en separat skål och blanda sen ner den försiktigt i resten av smeten.
6. Vispa äggvitorna hårt och blanda sen i även dem försiktigt i smeten.
7. Fördela smeten i tre lika delar och tillsätt de olika smakerna (se nedan). Det blir bäst om du fryser kakan 45min mellan varje lager.
8. Täck kakan med lite aluminiumfolie så att den skyddas och ställ den sedan i frysen över natten för att stelna.
9. Ta fram kakan 1h innan servering.

Chokladsmak
Rör försiktigt i 2msk kakao i smeten och bre sedan ut den i formen.

Hallon
Mosa 100g hallon och blanda dem sedan med 2msk socker. Häll i röran i den andra smetdelen och rör om. Bre sedan ut den över chokladlagret.

Daim
Hacka 100g daim och häll sedan ner bitarna i den tredje smetdelen. Rör om försiktigt så att allt blandas. Lägg sedan daimsmeten ovanpå hallonlagret.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar