När jag hade några kompisar över på grillkväll härom veckan svängde jag ihop en kladdkaka till efterrätt. För att piffa till den lite extra ville jag ha nån rolig glasyr på. Googlade runt lite och hittade
den här, som visade sig vara helt underbart god! Den innehåller honung och mörk choklad, så den får en härlig sötma. :) Som ni ser ska det vara grädde i, men eftersom jag dumt nog glömde köpa just den ingrediensen bytte jag ut den mot lite extra smör i stället. Funkade jättebra! Länkar också till
receptet på kladdkaka som jag la upp för ett tag sen. Det fungerar förresten precis lika bra med vit choklad som mörk! Gjorde
kladdkaka i en hjärtformad form och ville därför ha rosa glasyr (nån som
är förvånad? haha), så provade att använda vit choklad som bas. Smakade
lite sötare än varianten med mörk, men det bröt av fint mot kakaon i
kakan!
CHOKLADGLASYR TILL KLADDKAKA
2 dl vispgrädde
1 msk honung
1 1/2 msk strösocker
100 g mörk choklad (70 %)
2 tsk smör
1. Hacka chokladen (jag valde Odenses mörka blockchoklad) och lägg i en skål.
2. Blanda grädde, socker och honung i en kastrull.
3. Låt koka upp.
4. Ta bort kastrullen från plattan.
5. Tillsätt smöret.
7. Rör tills smöret är smält och du har en jämn smet.
8. Låt glasyren svalna och stelna lite grann (gärna i kylskåp).
9. Häll glasyren på kladdkakan (som också ska vara sval!).
10. Ställ kakan i kylen tills glasyren stelnat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar