lördag 14 januari 2012

smördegsknyten med mozzarella, pesto och soltorkad tomat

De här små knytena har blivit en klassiker hos oss - superenkla att svänga ihop och hysteriskt goda! Vi brukar servera dem som förrätt, men de funkar också bra till exempel som snacks eller som tilltugg på buffén. Visserligen är de väldigt matiga och platsar väl inte riktigt på en bakblogg egentligen, men eftersom efterfrågan på receptet är stor bland mina vänner tänkte jag att det kunde va kul att lägga upp det här ändå. ;)

SMÖRDEGSKNYTEN MED MOZZARELLA, PESTO OCH SOLTORKAD TOMAT (4pers)
4 ark smördeg
mozzarella
pesto
soltorkade tomater

1. Sätt ugnen på 200ºC.
2. Hacka mozzarellan och de soltorkade tomaterna i ganska stora bitar.
3. Om smördegen är fryst - tina den antingen i rumstemperatur eller lite lätt i micron. Smördegen jag alltid använder kommer från Eldorado och är fryst. Provade nån dyrare en gång men tyckte inte den var lika elastisk, så återvände till min billigare variant. ;) Jag brukar göra 4 knyten per person när vi har dem som förrätt och det känns lagom för oss.
4. Dela varje ark i fyra lika stora delar och kavla ut dem så de blir lite större.
5. Lägg en klick pesto, en bit mozzarella och en bit soltorkad tomat på varje fyrkant. Hur mycket fyllning man har i är verkligen helt upp till en själv. Personligen gillar jag när det är mycket ost! ;)
6. När du har lagt i all fyllning är det dags att göra knyten! Efter många trial and errors har jag kommit fram till att den bästa metoden är att vika in alla hörn till mitten på fyrkanterna och sedan trycka till i alla skarvar så att fyllningen inte åker ut så lätt. Mina knyten läcker alltid lite ändå, men inte lika mycket som när knytena hade annan form! Det finns säkert ännu bättre former på knytena, hojta gärna om ni kommer på nåt!
7. Lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen.
8. Ta ut dem när de är gyllengula och har fått frasig yta. I vår ugn går det snabbt, tar bara mellan 5 och 10 min, så håll koll på dem!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar